Αν πήρες αυτήν την “παράξενη” διάγνωση, σημαίνει ότι ο γιατρός σου δεν μπορεί να εντοπίσει από πού ξεκίνησε ο καρκίνος σου. Αυτό συμβαίνει περίπου σε 3 στα 100 περιστατικά καρκίνου. Ο γιατρός εντοπίζει έναν δευτερεύοντα καρκίνο, αδυνατεί όμως να εντοπίσει την αρχική εστία της κακοήθειας. Αν ο αρχικός καρκίνος εντοπιστεί με τη βοήθεια εξετάσεων, τότε δεν μιλάμε πια για καρκίνο άγνωστου πρωτοπαθούς. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν καρκίνο αγνώστου πρωτοπαθούς είναι συνήθως άνω των 60 ετών.
Τι θεραπευτικές επιλογές έχεις;
Εδώ η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί βασικό άξονα της θεραπείας, εκτός κι αν εντοπιστεί η αρχική εστία της κακοήθειας. Όσο η πρωταρχική πηγή της κακοήθειας παραμένει άγνωστη, είτε γιατί είναι τόσο μικρή η εστία που οι απεικονιστικές εξετάσεις δεν μπορούν να την εντοπίσουν, είτε επειδή κρύβεται από έναν μεγαλύτερο, δευτεροπαθή καρκίνο, είτε επειδή η αρχική εστία έχει εξαφανιστεί, στόχος της θεραπείας σου είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, για να αισθανθείς καλύτερα, αλλά και να κρατηθεί η νόσος σου υπό έλεγχο.
Χημειοθεραπεία: Είναι η συνηθέστερη θεραπεία στον καρκίνο αγνώστου πρωτοπαθούς.
Ορμονοθεραπεία: Αν ο γιατρός εντοπίσει ορμονικούς υποδοχείς στα καρκινικά κύτταρα, σίγουρα μπορείς να ωφεληθείς από την αντίστοιχη ορμονοθεραπεία.
Υποστηρικτική παρηγορητική αγωγή: Δίνεται πολλές φορές, παράλληλα με την χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία. Στόχος της είναι ο έλεγχος των συμπτωμάτων και η βελτίωση ή διατήρηση της ποιότητας ζωής σου. Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, πρέπει να αντιμετωπίσεις και μια σειρά από πρωτόγνωρα συναισθήματα. Όταν καλά δεν έχεις εντοπίσει ποιος είναι ο εχθρός που πρέπει να πολεμήσεις, είναι λογικό να αισθάνεσαι φόβο και μεγαλύτερη αγωνία. Είναι πολύ πιθανό επομένως να χρειαστείς ψυχολογική υποστήριξη.
Και μετά τη θεραπεία τι;
Οι θεραπείες, όπως το χειρουργείο, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η ορμονοθεραπεία, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα σου.
Η συμφιλίωση με αυτές τις αλλαγές δεν είναι πάντα εύκολη. Η συζήτηση με την οικογένειά σου ή με τους φίλους σου μπορεί να σε βοηθήσει. Μπορεί να σε βοηθήσει επίσης η συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας.
Για να μειώσεις το άγχος από όλη αυτή τη διαδικασία, είναι σημαντικό να μειώσεις την καφεΐνη και το αλκοόλ που καταναλώνεις, να ασκείσαι τακτικά και να κοιμάσαι αρκετά και να χρησιμοποιείς τεχνικές χαλάρωσης, όπως το μασάζ και η αρωματοθεραπεία.