(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Αν έλαβες μια τέτοια διάγνωση, είσαι μία από τις 100 γυναίκες που αναπτύσσουν τον συγκεκριμένο καρκίνο κάποια στιγμή της ζωής τους. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από 88.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του ενδομητρίου κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο συχνός καρκίνος του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας.

Αν είσαι πάσχουσα, είσαι πιθανότατα γυναίκα άνω των 50, και κατά συνέπεια στην εμμηνόπαυση- μόνο 1 στις 4 περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου εμφανίζεται πριν την εμμηνόπαυση.

Τι θεραπευτικές επιλογές έχεις;

Χειρουργική επέμβαση: Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας. Στην επέμβαση, ο γιατρός θα αφαιρέσει τη μήτρα σου, που περιέχει τον όγκο, τους δύο σαλπιγγικούς σωλήνες και τις ωοθήκες σου.

Η χειρουργική επέμβαση θα επιτρέψει επίσης τη σταδιοποίηση της νόσου σου. Ο χειρουργός θα επιθεωρήσει και θα ψηλαφήσει όλα τα κοιλιακά σου όργανα (ήπαρ, διάφραγμα, ελεύθερο περιτόναιο, περιτοναϊκές επιφάνειες). Θα εκπλύνει επίσης με υγρό την κοιλιακή κοιλότητα, το οποίο θα αφαιρεθεί με αναρρόφηση και θα σταλεί στο εργαστήριο για την αναζήτηση καρκινικών κυττάρων. Κάποιοι χειρουργοί αφαιρούν μαζί με τη μήτρα και τους λεμφαδένες.

Για το 5-10% των ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου, ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση δεν ενδείκνυται, λόγω αντενδείξεων ή του κινδύνου που προκύπτει από την αναισθησία.

Πυελική ακτινοθεραπεία & Χημειοθεραπεία: Εφαρμόζονται μετά από τη χειρουργική επέμβαση και ονομάζονται επικουρικές (adjuvant) θεραπείες.

Η χρήση της επικουρικής χημειοθεραπείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της έξω-πυελικής υποτροπής, της εξάπλωσης δηλαδή του καρκίνου έξω από την πύελο. Στη χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται αντινεοπλασματικά φάρμακα, που θανατώνουν τα καρκινικά κύτταρα ή περιορίζουν την ανάπτυξή τους. Ο συνδυασμός φαρμάκων που φαίνεται να είναι ο πλέον αποτελεσματικός, θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα φάρμακο που ονομάζεται πλατίνα.

Στην πυελική ακτινοβολία, η ακτινοβολία παράγεται από εξωτερική πηγή και προσανατολίζεται στην πύελο.

Κολπική βραχυθεραπεία: Χρησιμοποιείται σε καρκίνο πρώτου σταδίου. Είναι μια εσωτερικού τύπου ακτινοθεραπεία, όπου μια πηγή ακτινοβολίας τοποθετείται μέσα στον κόλπο. Η επικουρική ακτινοθεραπεία, τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική, προστατεύουν έναντι της τοπικής (στην πύελο) υποτροπής του όγκου.

Ορμονοθεραπεία: Η χρήση της ορμονοθεραπείας συστήνεται μόνο για καρκίνους ενδομητριοειδούς ιστολογικού τύπου, που εκφράζουν τους ορμονικούς υποδοχείς ER και PgR. Περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν την ορμόνη προγεστερόνη. Οι εκλεκτικοί τροποποιητές των οιστρογονικών υποδοχέων, όπως η ταμοξιφαίνη και οι αναστολείς της αρωματάσης είναι δύο άλλα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται.

Προχωρημένος (μεταστατικός) καρκίνος ενδομητρίου

Καθώς η έρευνα εξελίσσεται στον τομέα αυτό, έχει αποδειχθεί ότι η προσθήκη μίας στοχεύουσας θεραπείας, όπως το bevacizumab, βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση των γυναικών.

Και μετά τη θεραπεία τι;

Η επιστροφή σου στη φυσιολογική ζωή μπορεί να μην είναι εύκολη. Μπορεί να αισθάνεσαι ανησυχία ή να έχεις απορίες για την εικόνα του σώματός σου, τη σεξουαλικότητά σου, την κόπωση που αισθάνεσαι ή τα συναισθήματά σου. Με τη βοήθεια της εξειδικευμένης, διεπιστημονικής μας ομάδας, θα μπορέσεις εύκολα να τα διαχειριστείς.

Αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία σου, η κυρία Σταυρίδη θα προτείνει επίσης ένα πρόγραμμα παρακολούθησης που θα συνίσταται σε ιατρικές επισκέψεις σε τακτική βάση με στόχο:

  • Την ανίχνευση πιθανής υποτροπής
  • Την αξιολόγηση των επιπλοκών που συνδέονται με τη θεραπεία και τη διαχείρισή τους
  • Την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και πληροφόρησης για να ενισχυθεί η επιστροφή σου στη φυσιολογική ζωή
  • Την εφαρμογή ενός προγράμματος επιτήρησης, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.

Είναι σημαντικό να υποβάλλεσαι σε επίσκεψη παρακολούθησης κάθε 3 μήνες με φυσική και γυναικολογική εξέταση για τα πρώτα 2 χρόνια και ύστερα ανά 6 μήνες, μέχρι τη συμπλήρωση 5 χρόνων.

Ζητήστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Είστε Ρομπότ;