Αν διαγνώστηκες με καρκίνο του μαστού είσαι μία από τις 4500 γυναίκες που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τον συγκεκριμένο καρκίνο στη χώρα μας.
Αν είσαι άνδρας, τότε είσαι μέρος μίας πολύ περιορισμένης στατιστικής, καθώς ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι κάτι ιδιαιτέρως σπάνιο - είναι 100 φορές πιο σπάνιος από ό,τι ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες.
Τι θεραπευτικές επιλογές έχεις;
Η πρώτη επιλογή είναι συνήθως το χειρουργείο (ογκεκτομή ή μαστεκτομή), το οποίο τις περισσότερες φορές ακολουθείται από ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή στοχευμένες (βιολογικές) θεραπείες, ώστε ο καρκίνος να μην επιστρέψει.
Χημειοθεραπεία: Θα λάβεις κυτταροτοξικά φάρμακα που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μαζί με αυτά και τα υγιή κύτταρα του οργανισμού σου. Η χημειοθεραπεία χορηγείται κατά κανόνα μετά το χειρουργείο, σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, χορηγείται πριν από αυτό, με στόχο τη συρρίκνωση του όγκου που πρόκειται να αφαιρεθεί. Τόσο ο τρόπος της χορήγησης της θεραπείας (ενδοφλέβια, ενδομυικά, υποδόρια, από το στόμα, κ.ά.), όσο και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτώνται από το φάρμακο που θα επιλέξει η κυρία Σταυρίδη, με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
Ακτινοβολία: Αν έχεις υποβληθεί σε ογκεκτομή ή έχεις διηθημένους λεμφαδένες, θα πρέπει να κάνεις ακτινοβολία στον υπόλοιπο μαστό, ξεκινώντας λίγες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Αν όμως η γιατρός κρίνει ότι χρειάζεσαι χημειοθεραπεία μετά το χειρουργείο, η ακτινοβολία θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Η ακτινοβολία έχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να επηρεάσει τους γειτονικούς ιστούς και να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό, κόπωση, πόνο και οίδημα.
Ορμονοθεραπεία: Στόχος της είναι να καθυστερήσει την ανάπτυξη του όγκου και να εμποδίσει την επανεμφάνιση του καρκίνου. Τα κύρια όπλα στη φαρέτρα της ορμονοθεραπείας είναι οι αναστολείς της αρωματάσης (για τις γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση) και η ταμοξιφένη (για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας).
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες υπάρχει όφελος στην επιβίωση, αν η ορμονοθεραπεία συνδυαστεί με παράγοντες που οδηγούν στην διακοπή της περιόδου (LHRHανάλογα).
Στοχευμένες θεραπείες: Αν ο καρκίνος σου είναι HER2 θετικός, θα πρέπει να λάβεις ειδική, στοχευμένη θεραπεία (trastuzumab). H ΗΕR2 είναι μια πρωτεΐνη που επιδρά στην ανάπτυξη κάποιων καρκινικών κυττάρων - γι' αυτό και οι HER2 θετικοί όγκοι αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα. Πρόσφατα, εντάχθηκε στη φαρέτρα των ογκολόγων και ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει τον ΗΕR2 υποδοχέα (Pertuzumab), η χρήση του οποίου προσφέρει όφελος στην επιβίωση σε γυναίκες με μεταστατική νόσο και όταν χρησιμοποιείται προεγχειρητικά.
Η ζωή μετά τον καρκίνο
Είναι σημαντικό να κάνεις τακτικά τσεκ-απ και μαστογραφίες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας σου. Επικοινώνησε άμεσα με την γιατρό σου αν παρατηρήσεις οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.
Μπορεί ο καρκίνος να επιστρέψει;
Ναι, κάποιες φορές ακόμη και η καλύτερη θεραπεία μπορεί να αφήσει ένα υπόλοιπο σε καρκινικά κύτταρα, τα οποία, διαιρούμενα, να δώσουν έναν νέο όγκο. Ο καρκίνος μπορεί να επανεμφανιστεί στο ίδιο σημείο ή σε άλλο σημείο του σώματος.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά και με άριστη ποιότητα ζωής των ασθενών.
Δείτε επίσης:
Καρκίνος του παχέος εντέρουΚαρκίνος του πνεύμονα
Καρκίνος του στομάχου
Καρκίνος του παγκρέατος
Καρκίνος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ)
Καρκίνος του προστάτη
Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως
Καρκίνος του ενδομητρίου
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Καρκίνος των ωοθηκών
Νευροενδοκρινείς όγκοι (ΝΕΤ)
Καρκίνος αγνώστου πρωτοπαθούς αιτίας
Καρκίνος του νεφρού
Μελάνωμα