(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Aν σου ανακοινώθηκε ότι πάσχεις από καρκίνο του νεφρού ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, την τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος βρίσκεσαι μάλλον στην έκτη ή στην έβδομη δεκαετία της ζωής σου. Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες, σε καπνιστές, σε παχύσαρκα άτομα, σε άτομα με υπέρταση και σε αιμοκαθαρόμενους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καρκίνος εντοπίζεται στον ένα νεφρό.

Ωστόσο υπάρχει και ένα πολύ σπάνιο είδος καρκίνου του νεφρού, που μπορεί να εμφανιστεί σε μικρά παιδιά και ενήλικες, ο όγκος του Wilms (ή νεφροβλάστωμα).

Τι θεραπευτικές επιλογές έχεις;

Μετά τη διάγνωση, ο γιατρός θα προχωρήσει σε κάποιες επιπλέον εξετάσεις, για να διαπιστώσει αν ο όγκος έχει εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος. Ανάλογα με το μέγεθος του όγκου, το στάδιο της νόσου, την ηλικία και τη γενική κατάσταση της υγείας σου, θα αποφασιστεί το θεραπευτικό σχήμα.

Χειρουργείο: Σε αυτό ο γιατρός θα κάνει μερική νεφρεκτομή (αφαίρεση του όγκου) ή ολική νεφρεκτομή (αφαίρεση όλου του νεφρού σου). Το χειρουργείο ενδείκνυται σε περιπτώσεις εντοπισμένου καρκίνου του νεφρού. Το μέγεθος του καρκίνου κατά τη διάγνωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μεγαλύτερο μέγεθος σχετίζεται με μεγαλύτερη επιθετικότητα και περισσότερες πιθανότητες μετάστασης. Όταν το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, η πρόγνωση στα 5 χρόνια είναι πολύ φτωχή, με μια επιβίωση της τάξης του 2%. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται όπως προκύπτει από κλινικές μελέτες ότι ασθενείς με υψηλό κίνδυνο υποτροπής ωφελούνται από τη χρήση επικουρικής θεραπείας με τον στοχευτικό παράγοντα σουνιτινίμπη.

Στοχευμένες θεραπείες: Γίνεται με φάρμακα που στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα σε μοριακό επίπεδο και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους και την κυτταρική τους διαίρεση.

Ανοσοθεραπεία: Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα φάρμακα, τα οποία "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό σύστημα να πολεμήσει τον καρκίνο. Τα ποσοστά ανταπόκρισης σε αυτόν τον καρκίνο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με την ανοσοθεραπεία να λαμβάνει σημαντική θέση στην θεραπεία του καρκίνου νεφρού, αντικαθιστώντας την κλασσική χημειοθεραπεία.

Ακτινοθεραπεία: Xρησιμοποιείται παρηγορητικά, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, σε ασθενείς με μεταστάσεις. Οι πιο συχνές μεταστάσεις του καρκίνου του νεφρού είναι στα οστά και στον εγκέφαλο.

Και μετά τη θεραπεία τι;

Μετά το τέλος της θεραπείας, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσεις στην αποκατάστασή σου και να επιστρέψεις στην καθημερινότητα που είχες πριν από τη διάγνωση. Θα υπάρξουν καλές και κακές μέρες σε αυτή τη διαδρομή.

Επειδή η νόσος μπορεί να επανεμφανιστεί, θα πρέπει να κάνεις εξετάσεις σε τακτικά χρονικά διαστήματα που θα σου συστήσει η κυρία Σταυρίδη. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν κλινική εξέταση, εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία και υπερηχογράφημα.

Σε αυτές τις επαναληπτικές επισκέψεις στον γιατρό, η κυρία Σταυρίδη και η ομάδα της μπορούν να σου προσφέρουν επίσης, πολύτιμες συμβουλές και υποστήριξη. Σημαντικό είναι τέλος να κάνεις κάποιες θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, όπως το να κόψεις το κάπνισμα, να αρχίσεις να ασκείσαι ή να τρως πιο υγιεινά.

Ζητήστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Είστε Ρομπότ;