Mόλις έλαβες τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη, του πιο κοινού καρκίνου στους άνδρες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά, ένας στους 10 άνδρες στην Ευρώπη και ένας στους επτά Έλληνες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του. Η ιατρική επιστήμη έχει καταφέρει σήμερα να ελαττώσει τους θανάτους από τη νόσο κατά 40%, ο συγκεκριμένος καρκίνος παραμένει ωστόσο ο δεύτερος συχνότερος που οδηγεί στον θάνατο.
Tι θεραπευτικές επιλογές έχεις;
Πολλοί παράγοντες θα ληφθούν υπόψη για να αποφασιστεί το θεραπευτικό σου πλάνο. Ανάμεσα σε αυτούς, το προσδόκιμο επιβίωσής σου, η ηλικία σου, τυχόν συννοσηρότητες, οι προτιμήσεις σου όσον αφορά στη θεραπεία και οι εν δυνάμει παρενέργειες των θεραπειών. Κάθε θεραπεία έχει τα οφέλη, τους κινδύνους και τις αντενδείξεις της.
Παρακολούθηση: Περιλαμβάνει την παρακολούθηση της νεοπλασίας, μέσω τακτικών αιματολογικών εξετάσεων PSA και δακτυλικής εξέτασης ορθού (κάθε έξι μήνες) και με βιοψία τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Ορισμένοι τοπικά προχωρημένοι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται πολύ αργά και μπορεί να μην προκαλέσουν ποτέ συμπτώματα, επομένως η στενή παρακολούθηση είναι η καλύτερη λύση.
Χειρουργική επέμβαση: Η ριζική προστατεκτομή είναι η ενδεικνυόμενη λύση όταν ο καρκίνος είναι εντοπισμένος και δεν έχει επεκταθεί σε γύρω ιστούς. Ο χειρουργός θα αφαιρέσει ολόκληρο τον αδένα του προστάτη σου και ένα μέρος από τον περιβάλλοντα ιστό. Αν υπάρχει ανησυχία ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη, κατά το χειρουργείο μπορεί να γίνει αφαίρεση των πυελικών λεμφαδένων για να εξεταστούν για πιθανή διήθηση.
Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή έχει φέρει επανάσταση στην ίαση του καρκίνου του προστάτη, καθώς προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας στον ασθενή εγκράτεια ούρων και καλή στυτική λειτουργία. Eπίσης, έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, ως προς τον πόνο, την αιμορραγία και τον χρόνο ανάρρωσής σου.
Θεραπεία με ΡΑΔΙΟ: Πλέον υπάρχει δυνατότητα αν πάσχεις από ορμονοάντοχο καρκίνο του προστάτη με οστική νόσο να λάβεις ραδιενεργό ΡΑΔΙΟ, με άριστα αποτελέσματα κυρίως όσον αφορά στη μείωση του πόνου που βιώνεις.
Ορμονοθεραπεία (Στέρηση Ανδρογόνων): Στόχος της αγωγής είναι να επιβραδυνθεί η παραγωγή τεστοστερόνης από τον οργανισμό, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση του καρκίνου ή ακόμη και να τον συρρικνώσει. Υποψήφιος για λήψη ορμονοθεραπείας, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ακτινοθεραπεία, είσαι αν πάσχεις από μεταστατικό καρκίνο ή αν αντιμετωπίζεις επανεμφάνιση του καρκίνου.
H αμπιρατερόνη και η ενζαλουταμίδη αποτελούν τέτοιες θεραπείες με εξαιρετικά αποτελέσματα στην επιβίωση και πολύ καλό προφίλ παρενεργειών. Η αμπιρατερόνη καταλύει τη βιοσύνθεση των ανδρογόνων και ιδιαίτερα εκφράζεται σε όγκους όρχεων, επινεφριδίων, και προστάτου, ενώ η ενζαλουταμίδη δρα αναστέλλοντας τη δράση τεστοστερόνης και των άλλων ανδρογόνων που χρειάζεται ο καρκίνος για να αναπτυχθεί. Η ενζαλουταμίδη το επιτυγχάνει αυτό αποκλείοντας τους υποδοχείς στους οποίους προσκολλώνται οι εν λόγω ορμόνες, εμποδίζοντας την ανταπόκρισή τους.
Ακτινοθεραπεία: Μπορεί να χορηγηθεί εξωτερικά (ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης ή στερεοτακτική ακτινοθεραπεία) ή στο εσωτερικό του προστάτη (βραχυθεραπεία).
Αν βρίσκεσαι στα τελευταία στάδια του καρκίνου του προστάτη, μπορεί να λάβεις ακτινοθεραπεία για τη μείωση του πόνου.
Χημειοθεραπεία: Όταν ο καρκίνος σου έχει κάνει μετάσταση ή είναι προχωρημένος και δεν ανταποκρίνεται στην ορμονοθεραπεία, μπορεί να εφαρμοστεί η χημειοθεραπεία για να φονευθούν τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα. Πλέον υπάρχουν σύγχρονες, πολύ ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές.
Kαι μετά τη θεραπεία τι;
Μπορεί να εμφανίσεις δυσκολία στον ύπνο, έλλειψη ενέργειας και μειωμένη επιθυμία για σεξ, κούραση, μεταβολές στη διάθεση. Δεν πρέπει όμως να ανησυχείς. Πολλά από τα παραπάνω έχουν να κάνουν και με το "ασανσέρ" των συναισθημάτων που προκάλεσε όλη αυτή η δοκιμασία. Δεν είναι σπάνιο μετά τη θεραπεία σου να νιώθεις θυμό για όλη αυτήν την περιπέτεια, να πιστεύεις λιγότερο στον εαυτό σου και να ανησυχείς για το μέλλον σου.
Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κυρία Σταυρίδη θα σου προτείνει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανίχνευση μιας πιθανής υποτροπής, την εκτίμηση των ανεπιθύμητων ενεργειών από τη θεραπεία και την αντιμετώπισή τους και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και πληροφοριών για να διευκολυνθεί η επιστροφή σου στη φυσιολογική ζωή.
Κι αν ο καρκίνος επιστρέψει;
Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται άμεσα από τη θεραπεία που έχεις ήδη λάβει. Να θυμάσαι ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι μία νόσος «χρόνια» με εξαιρετική επιβίωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.