(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Είναι περίπου δύο φορές πιο συχνός στους άντρες από ότι στις γυναίκες, ενώ τις περισσότερες φορές διαγιγνώσκεται σε ηλικίες μεταξύ 60 και 80 ετών.

Τι θεραπευτικές επιλογές έχεις;

Χειρουργική επέμβαση: Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, οι χειρουργοί θα αφαιρέσουν τον όγκο με ένα τμήμα του στομάχου ή ολόκληρο το στομάχι σου. Στην περίπτωση της ολικής εξαίρεσης, ο οισοφάγος θα ενωθεί στο λεπτό έντερο, δημιουργώντας έναν σάκο που αντικαθιστά το στομάχι. Το μέγεθος του ιστού που θα αφαιρεθεί, εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί ο όγκος σε υγιή όρια και οι λεμφαδένες που βρίσκονται κοντά στο στομάχι. Οι λεμφαδένες φιλτράρουν το υγρό που προέρχεται από το στομάχι, και εξετάζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον παθολογοανατόμο για να καθοριστεί η σταδιοποίηση.

Mπορούν επίσης να εξαιρεθούν γειτονικά σου όργανα, όπως το πάγκρεας, αν έχουν προσβληθεί από καρκινικά κύτταρα.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου ο όγκος δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Ένας όγκος μπορεί να είναι ανεγχείρητος, επειδή διηθεί παρακείμενες του στομάχου δομές (όπως μεγάλα αγγεία), επειδή έχει εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος ή επειδή η γενική κατάστασή σου μπορεί να μην είναι αρκετά καλή για να μπεις στο χειρουργείο.

Αν η νόσος σου είναι τοπικά προχωρημένη και δεν μπορείς να χειρουργηθείς, θα σου προταθεί χημειοθεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σου. Κατόπιν, αν ανταποκριθείς καλά στη θεραπεία, μπορείς να επανεκτιμηθείς για χειρουργείο.

Χημειοθεραπεία ή συνδυασμός χημειοθεραπείας-ακτινοθεραπείας: Λέγονται συμπληρωματικές θεραπείες και μπορεί να ξεκινήσουν πριν ή μετά το χειρουργείο. Στόχος των συμπληρωματικών θεραπειών είναι να μειώσουν το μέγεθος του όγκου, ώστε να διευκολύνουν την αφαίρεσή του (όταν χορηγούνται πριν το χειρουργείο) και να εξαλείψουν τα κύτταρα που παραμένουν - όταν χορηγούνται μετά το χειρουργείο.

Ακτινοθεραπεία: Μπορεί να είναι ανακουφιστική, αν έχεις τοπικά προχωρημένη ή υποτροπιάζουσα ασθένεια στην οποία ο καρκίνος προκαλεί αιμορραγία από τον πεπτικό σωλήνα ή δυσκολία στην σίτιση, λόγω αποφράξεως από τον όγκο.

Στοχεύουσες θεραπείες: Αν πάσχεις από HER2 θετικό καρκίνο του στομάχου, η κατάλληλη στοχεύουσα θεραπεία είναι η τραστουζουμάμπη. Είναι ένα φάρμακο που στοχεύει μία πρωτεΐνη, την ΗΕR2, που υπερεκφράζεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του στομάχου. Χορηγείται συνήθως σε συνδυασμό με τη σισπλατίνη και μία φλουοροπυριμιδίνη.

Στον προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο, κύριος στόχος είναι η διατήρηση ή η βελτίωση της ποιότητας της ζωής σου. Η θεραπεία περιλαμβάνει εξατομικευμένη υποστηρικτική αγωγή (με χημειοθεραπεία, στοχεύουσες θεραπείες ή ακτινοθεραπεία) για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την παράταση της επιβίωσης. Το Ramicirumab, που ανήκει στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων, αποτελεί μία ακόμη σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση για το μεταστατικό καρκίνο στομάχου, με άριστα αποτελέσματα στην επιβίωση.

Ανοσοθεραπεία: Η χρήση της ανοσοθεραπείας και του nivolumab είναι μια αποδεκτή θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο στομάχου.

Και μετά τη θεραπεία τι;

Μετά τη γαστρεκτομή θα πρέπει, τουλάχιστον για λίγο καιρό, να τρως μικρότερες ποσότητες φαγητού και πιο συχνά. Ένας διατροφολόγος θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς στις νέες σου διατροφικές συνήθειες.

Λόγω της γαστρεκτομής, ο οργανισμός σου απορροφά επίσης λιγότερη βιταμίνη Β12 από το φαγητό, είναι σημαντικό επομένως να κάνεις τακτικές εξετάσεις αίματος και να λαμβάνεις υποκατάσταση με ενδομυϊκή χορήγηση βιταμίνης Β12.

Αν στη διάρκεια του χειρουργείου έχει αφαιρεθεί και ο σπλήνας, η ανοσία σου μπορεί να μειωθεί. Κι επειδή γενικά το συγκεκριμένο χειρουργείο συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, είναι σημαντικό να έχεις εμβολιαστεί και να λαμβάνεις τα αντιβιοτικά που σου έχουν συνταγογραφηθεί.

Δεν είναι σπάνιο μετά τη θεραπεία να εκδηλώσεις άγχος, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, κόπωση που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και για μήνες μετά τη χημειοθεραπεία (οι περισσότεροι ασθενείς ανακτούν τα επίπεδα ενέργειάς τους μέσα σε 6 μήνες με 1 χρόνο), διαταραχές της μνήμης και αδυναμία συγκέντρωσης, που είναι συνήθως αναστρέψιμες εντός λίγων μηνών.

Μετά το πέρας της θεραπείας, ο γιατρός σου θα προτείνει ένα σχήμα τακτικής παρακολούθησης και εξετάσεων που σκοπεύει στην:

  • εκτίμηση των ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας και στην αντιμετώπισή τους
  • στην παροχή ψυχολογικής βοήθειας και πληροφοριών για την ενίσχυση της επιστροφής στη φυσιολογική ζωή
  • όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση της υποτροπής.

Κι αν ο καρκίνος επιστρέψει;

Σε περίπτωση υποτροπής, το ογκολογικό συμβούλιο στον Όμιλο Υγεία θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι ο μεταστατικός καρκίνος στομάχου αντιμετωπίζεται πλέον ικανοποιητικά, εξασφαλίζοντας μία πολύ καλή ποιότητα ζωής σε σχέση με το παρελθόν.

Ζητήστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Είστε Ρομπότ;