(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Οι νευροενδοκρινείς όγκοι (ΝΕΤ) προκύπτουν από κύτταρα, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν διάφορες ορμόνες που ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες. Αν και είναι σχετικά σπάνιοι, πολλοί τύποι νευροενδοκρινών όγκων μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του οργανισμού. Ανευρίσκονται συνήθως στον γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά μπορεί να ξεκινούν και από άλλες περιοχές, όπως το πάγκρεας, οι πνεύμονες, οι ωοθήκες, ο θυρεοειδής, η υπόφυση και τα επινεφρίδια. Αν διαγνώστηκες με νευροενδοκρινή όγκο, είσαι ένας από τους 2.200 ενήλικες με παγκρεατικούς και γαστρεντερικούς νευροενδοκρινείς όγκους στην Ελλάδα.

Tι θεραπευτικές επιλογές έχεις;

Η θεραπεία των NET εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του καρκίνου, το αν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του οργανισμού και τη συνολική σου υγεία.

Χειρουργική επέμβαση: Πρόκειται για την κύρια θεραπευτική επιλογή που σαν στόχο έχει την αφαίρεση του όγκου. Αν ο όγκος δεν μπορεί να αφαιρεθεί, θα υποβληθείς σε θεραπεία, ώστε να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής σου. Αν ο όγκος σου αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και δεν δίνει συμπτώματα, ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει την εναλλακτική της ενεργού παρακολούθησης.

Χημειοθεραπεία: Το είδος της χημειοθεραπείας που θα επιλεγεί εξαρτάται από ποιο σημείο του σώματος ξεκίνησε ο όγκος, καθώς και από την ταχύτητα πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Στόχος της χημειοθεραπείας είναι η συρρίκνωση του όγκου και η μείωση των συμπτωμάτων.

Άλλες θεραπείες: Τα ανάλογα σωματοστατίνης μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά κάποια από τα συμπτώματα των ΝΕΤ, ενώ εμποδίζουν το σώμα να παράγει τόσες πολλές ορμόνες.

Η ιντερφερόνη μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα των ΝΕΤ και να περιορίσει την ανάπτυξη του όγκου, καθώς κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να τον καταστρέψει.

Στοχεύουσες θεραπείες: Χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένους τύπους νευροενδοκρινών όγκων, καθώς έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Θεραπεία με ραδιενεργά πεπτίδια (Peptide Receptor Radionuclide Therapy - PRRT): Βασίζεται στη χρήση πηγών β-σωματιδίων υψηλής ενέργειας, τα οποία απορροφώνται σχεδόν ολοκληρωτικά από τους όγκους, προκαλώντας βλάβες στο DNA των νεοπλασματικών κυττάρων. Χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ΝΕΤ και τον περιορισμό της ανάπτυξής τους. Μειονέκτημα της θεραπείας είναι πως απαιτεί την απομόνωση του ασθενούς για λίγες ημέρες, ώστε να μην εκτεθούν χωρίς λόγο και άλλα άτομα στην ακτινοβολία. Μία συχνή παρενέργεια της θεραπείας είναι το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο, που συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας, λοιμώξεων, αιμορραγίας ή μωλώπων.

Στο ήπαρ

Επειδή το ήπαρ αποτελεί την κύρια μεταστατική εστία των GEP-NETs, έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι που στοχεύουν στην ελάττωση του φορτίου της νόσου. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • τον καυτηριασμό με ρεύμα υψηλής συχνότητας (RF ablation)
  • τον εμβολισμό ή τον χημειοεμβολισμό μέσω της ηπατικής αρτηρίας, που μειώνει την τροφοδοσία του όγκου με αίμα
  • τον εμβολισμό με μικροσφαιρίδια Ύττριου 90 (Y-90).

Και μετά τη θεραπεία τι;

Όλη αυτή η περιπέτεια με τον καρκίνο μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή στρες, ενώ μπορεί να σου προκαλέσει θυμό και φόβο. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά. Η κυρία Σταυρίδη και η ομάδα της θα είναι δίπλα σου να σε στηρίζει και να σε συμβουλεύει.

Ζητήστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Είστε Ρομπότ;