(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Βαθιά ριζωμένη είναι η πεποίθηση μεταξύ των Αμερικανών ότι ο καρκίνος μπορεί να ιαθεί με εναλλακτικές θεραπείες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), ποσοστό 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ θεωρούν ότι ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπείες όπως η οξυγονοθεραπεία, συγκεκριμένες δίαιτες, βιταμίνες και μέταλλα.
"Σε μια εποχή που η φαρέτρα των Ογκολόγων εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες αποτελεσματικές θεραπείες, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, είναι λυπηρό ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να αναζητά τη λύση στο πρόβλημά του στις εναλλακτικές θεραπείες. Συν τοις άλλοις, κάτι τέτοιο είναι και επικίνδυνο", σημειώνει η παθολόγος-ογκολόγος, διευθύνουσα σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, κυρία Φλώρα Σταυρίδη.
Μελέτη του 2017 έδειξε ότι οι καρκινοπαθείς που βασίστηκαν μόνο στις εναλλακτικές θεραπείες, είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν σε μια πενταετία από τη διάγνωση, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν τις καθιερωμένες θεραπευτικές μεθόδους (επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και ορμονοθεραπεία).
"Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ωστόσο, τη χρήση των εναλλακτικών θεραπειών ως συμπληρωματικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του ογκολογικού ασθενούς. Μέθοδοι όπως ο βελονισμός και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση των ανεπιθύμητων ενεργειών των συμβατικών θεραπειών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών", προσθέτει η κυρία Σταυρίδη.