(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Ασφαλώς και όχι, αυτά που μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο είναι οι ιοί και τα βακτήρια που έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ογκογόνοι τύποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που έχουν συνδεθεί με την εφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτικού καρκίνου και κάποιων τύπων καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. "O εμβολιασμός κατά του HPV είναι πρακτικά το πρώτο εμβόλιο που έχει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα κατά του καρκίνου", σχολιάζει η Παθολόγος -Ογκολόγος, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, κυρία Φλώρα Σταυρίδη. Ο εμβολιασμός κατά του ιού είναι απαραίτητος για όλα τα κορίτσια, κατά προτίμηση στην ηλικία των 11-12 ετών, αλλά και αργότερα, καθώς προστατεύει τις γυναίκες από μελλοντικές λοιμώξεις, ακόμη κι αν έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ήδη εγκρίνει τον εμβολιασμό κατά του HPV και των αγοριών.
Οι ιοί της ηπατίτιδας (B & C) αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκίνου, ενώ και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.