(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Tα τελευταία χρόνια, τα όπλα μας στη μάχη με τον καρκίνο έχουν αυξηθεί σημαντικά, παρ΄όλα αυτά δεν είναι όλες οι μάχες νικηφόρες. Μέσα σε αυτή τη διαδρομή υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τα καταφέρνουν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πόνος για τα άτομα που έμειναν πίσω, τα παιδιά, τον/τη σύντροφο ή -ακόμη χειρότερα- τους γονείς, είναι αναμφισβήτητα μεγάλος. Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στον θάνατο και εφαρμόζει τους δικούς του μηχανισμούς διαχείρισης του πένθους. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που λαμβάνουν υποστήριξη από το κοινωνικό τους περιβάλλον μπορούν να ανακάμψουν ευκολότερα και ταχύτερα από μια τέτοια απώλεια.
Ως προς το πόσο θα διαρκέσει το πένθος, δεν υπάρχει αυτό που λέμε "κανονικότητα". Σε άλλους θα πάρει περισσότερο χρόνο και σε άλλους λιγότερο. Το σημαντικό με τον άνθρωπο που μένει πίσω είναι να αποδεχθεί τα συναισθήματα που νιώθει, να κλάψει, να πενθήσει, παράλληλα όμως να συνεχίσει να φροντίζει τον εαυτό του και την οικογένειά του, να τρώει καλά, να ασκείται και να ξεκουράζεται, να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του αγαπημένου προσώπου που έφυγε.
Για τα άτομα που αισθάνονται κολλημένα στα αρνητικά συναισθήματα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας με εξειδίκευση στο πένθος θα μπορούσε να βοηθήσει. Ένας ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον φόβο, τις ενοχές ή την αγωνία που μπορεί να σχετίζεται με τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και να αναπτύξετε στρατηγικές για να ξεπεράσετε τη θλίψη που αισθάνεστε.

Πηγή φωτό: whatsyourgrief.com