(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Ο διπλανός σας στο γραφείο μόλις διαγνώστηκε με καρκίνο. Αν δεν ξέρετε τι να του πείτε και πώς να αντιδράσετε, να θυμάστε πως δεν είστε μόνος/μόνη. Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, είτε επειδή δεν ξέρουν πολύ καλά τον ασθενή που έχουν απέναντί τους, είτε ακριβώς επειδή έχουν αναπτύξει πολύ στενή σχέση μαζί του.
Μία λύση που είναι μάλλον καθολική, είναι να δείξετε ενδιαφέρον, να εκφράσετε την ενθάρρυνση και τη συμπαράστασή σας και να προσφέρετε την υποστήριξή σας.
Κάποιες φορές ακόμη και το να ακούσετε απλώς τον άλλο, είναι βοηθητικό.
Να κάποιες φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: “Δεν ξέρω τι πρέπει να πω, αλλά να ξέρεις ότι νοιάζομαι", “Λυπάμαι που το περνάς αυτό", “Πώς τα πας;", “Αν θέλεις να μιλήσεις για αυτό, είμαι εδώ", “Ενημέρωσέ με αν μπορώ να βοηθήσω”. Είναι καλό να δίνετε θάρρος στο άτομο που πάσχει, αλλά όχι ψεύτικη αισιοδοξία ή φράσεις του τύπου "πρέπει να σκέφτεσαι θετικά". Οι πάσχοντες από καρκίνο συχνά σιαθάνονται ότι τέτοιες φράσεις υποβαθμίζουν τους φόβους, τις ανησυχίες ή τη θλίψη τους.
Το χιούμορ είναι ένας καλός τρόπος για να δείξετε σε κάποιον την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή σας. Αφήστε τον ασθενή να κάνει το πρώτο βήμα- είναι υγιές να αστειεύεται ένας καρκινοπαθής για κάποια από τις παρενέργειες της θεραπείας, όπως π.χ. την απώλεια των μαλλιών ή την απώλεια όρεξης. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά τον ασθενή να ξεφύγει λίγο από τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Αποφύγετε σχόλια του τύπου "δείχνεις χλωμός" ή "έχασες βάρος".
Προς Θεού, μην αρχίσετε τις ιστορίες για τον φίλο ή τον συγγενή που είχε καρκίνο. Κάθε περίπτωση καρκίνου είναι διαφορετική και οι ιστορίες αυτές δεν βοηθούν. Το μόνο που μπορείτε να πείτε σε αυτήν την περίπτωση, είναι ότι είστε εξοικειωμένος με τον καρκίνο επειδή τον έχετε ζήσει μέσα στην οικογένειά σας.
Προσοχή! Μην θεωρήσετε ότι ο συνάδελφος με καρκίνο δεν μπορεί να κάνει πια τη δουλειά του. Πρέπει να είστε προσεκτικοί πριν προσφερθείτε να κάνετε κάτι για αυτόν. Ο εργαζόμενος με καρκίνο δεν είναι ανήμπορος, ίσα ίσα έχει ανάγκη να αισθάνεται ότι συνεισφέρει στον χώρο εργασίας και στην ίδια τη ζωή.