(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Η απάντηση είναι όχι, υπό την προϋπόθεση ότι η σόγια και τα προϊόντα της (γάλα σόγιας, τόφου) καταναλώνονται με μέτρο (1-2 μερίδες ημερησίως). Πρόκειται για έναν μύθο που βασίζεται στο γεγονός ότι τα οιστρογόνα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και στη γνώση ότι η σόγια και τα προϊόντα της περιέχουν φυτοοιστρογόνα. Καμία έρευνα όμως μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιώσει τις θεωρίες που αναφέρουν ότι η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού. "Καθώς η σόγια είναι μια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, η με μέτρο κατανάλωσή φυσικών προϊόντων σόγιας ενθαρρύνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και στη διάρκεια του ογκολογικού ταξιδιού του ασθενούς. Τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μετά την πέψη της, δεν έχουν τόσο μεγάλη ορμονική δράση στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγεται, είναι η κατανάλωση των πολύ επεξεργασμένων προϊόντων σόγιας", σημειώνει η Παθολόγος -Ογκολόγος, διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, διευθύνουσα σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, Δρ Φλώρα Σταυρίδη. Σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού μάλιστα, μελέτες έχουν διαπιστώσει το εντελώς αντίθετο: ότι δηλαδή η κατανάλωση προϊόντων σόγιας συνδέεται με παρατεταμένη επιβίωση και μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης της νόσου. Οι σχετικές ενδείξεις ωστόσο, δεν είναι ακόμη τόσο ισχυρές, ώστε να υπάρξει σχετική σύσταση. #careandcure_athens #cancernutrition #myths #soy #breastcancer #instacancer