(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Κυκλοφορεί ευρέως μία φήμη ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γεμάτα ορμόνες και ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη ωστόσο, η χρήση ενέσεων ορμονών για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος στα γαλακτοπαραγωγικά ζώα είναι κάτι που απαγορεύεται. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα ορμονών που περιέχονται φυσικά στο γάλα δεν θεωρούνται ικανά να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου. Σε κάποια άλλα είδη καρκίνου άλλωστε, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται πως δρα προστατευτικά. "Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαμε με μια αλλαγή της διατροφής μας ή με την αποφυγή κάποιου συστατικού να νικήσουμε τον καρκίνο. Ο καρκίνος όμως είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Η υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις, είναι τα κυριότερα όπλα πρόληψης που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι νέες θεραπευτικές επιλογές, όπως η ανοσοθεραπεία που έχουν αλλάξει σημαντικά το τοπίο στη μάχη κατά του καρκίνου", σημειώνει η Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, Δρ Φλώρα Σταυρίδη.