(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά, ότι οι καρκινοπαθείς έχουν σημαντικό όφελος όταν διατηρούν ένα επίπεδο καλής σωματικής δραστηριότητας, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το πέρας της αντικαρκινικής θεραπείας.

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν μάλιστα ότι η άσκηση μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο (π.χ. του μαστού και του παχέος εντέρου) από το να επιστρέψει, ενώ παρατείνει και την επιβίωση μετά από μία διάγνωση καρκίνου. Οι ειδικοί προτείνουν 30 με 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας τρεις έως πέντε μέρες την εβδομάδα. Συνολικά, συστήνονται 75-100 λεπτά έντονης άσκησης ή 100 έως 300 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης την εβδομάδα.

Γενικά, συστήνεται η αποφυγή της σωματικής αδράνειας και η επιστροφή στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό μετά από τυχόν χειρουργική επέμβαση. 

Τα οφέλη της άσκησης για τους ογκολογικούς ασθενείς είναι πολλαπλά: μείωση της καρδιοτοξικότητας και της περιφερικής νευροπάθειας που οφείλεται στη χημειοθεραπεία, διατήρηση της μυϊκής μάζας και του σωματικού βάρους (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω), μείωση της ναυτίας και των βλαβών που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία, βελτίωση της ποιότητας ζωής, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και της υγείας των οστών, μείωση του στρες και της κατάθλιψης, βελτίωση της γνωστικής και της σεξουαλικής λειτουργίας, διατήρηση καλών επιπέδων ενέργειας, μείωση της κόπωσης, καλύτερη ανοχή στη θεραπεία κ.ο.κ.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μεταβάλλει το μικροπεριβάλλον του όγκου και διεγείρει την αντι-ογκογόνο δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.