(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Νέα

Η ζάχαρη δεν επιδεινώνει τον καρκίνο. Όλα τα κύτταρα του οργανισμού, ακόμη και τα καρκινικά βασίζονται στη γλυκόζη για την επιβίωσή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δίνοντας περισσότερη ζάχαρη στα καρκινικά κύτταρα τα βοηθούμε να μεγαλώσουν γρηγορότερα. Ούτε ότι απομακρύνοντας από τη διατροφή μας κάθε είδος υδατάνθρακα, μπορούμε να επιβραδύνουμε την ανάπτυξή τους. Οι υδατάνθρακες, ακόμη και η κλασική ζάχαρη, δεν βλάπτουν- αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, χωρίς στερήσεις και υπερβολές, είναι πάντα το κλειδί.
Κάποιες έρευνες ωστόσο έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με την εμφάνιση συγκεκριμένων ειδών καρκίνου, όπως του οισοφάγου. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να συμβάλει εμμέσως στην εμφάνιση καρκίνου: οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρκινογένεση.

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, που καίγεται εύκολα στον ήλιο και παρουσιάζει φακίδες παρουσιάζουν συχνότερα μελάνωμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα δεν κινδυνεύουν. Καθένας από εμάς θα πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά τα ενδεικνυόμενα μέτρα αντιηλιακής προστασίας (αντιηλιακό, καπέλο, ρουχισμός) και να υποβάλλεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια σε κλινική εξέταση δέρματος από γιατρό μετά την ηλικία των 50 ετών. Η διαφορά είναι ότι τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα πρέπει να ελέγχονται συχνότερα (κάθε χρόνο) μετά την ηλικία των 40 ετών.