(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Δεν είναι απίθανο ένας ογκολογικός ασθενής να χάσει τα μαλλιά του, να χάσει πολύ βάρος, να βιώσει την "απώλεια" μερών του σώματός του ή να δει το κορμί του να σημαδεύεται από χειρουργικές ουλές. Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στην εικόνα σώματος του ασθενούς, όσο και στη σεξουαλική του επιθυμία. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα, όταν ο καρκίνος ή η θεραπεία του αφορούν όργανα άρρηκτα συνδεδεμένα με την αναπαραγωγική ικανότητα ή τη σεξουαλική ζωή (μαστός, προστάτης, όρχεις). Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπαίνει σε αμφισβήτηση ακόμη και η ταυτότητα του φύλου του/της ασθενούς και ο ογκολογικός ασθενής  αναφέρει ότι παύει να αισθάνεται άνδρας/γυναίκα...

Πολλοί γιατροί σε σχέση με το κομμάτι αυτό τείνουν να ασχολούνται μόνο με τα ζητήματα της (μελλοντικής) γονιμότητας, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας ή της εμμηνόπαυσης που έρχεται ως συνέπεια της θεραπείας, αποφεύγοντας τα θέματα της οικειότητας με το άλλο φύλο.

Ναι, το πρώτο διάστημα μετά τη διάγνωση, το μόνο που ενδιαφέρει έναν ασθενή είναι να νικήσει την ασθένεια και να επιβιώσει. Όταν όμως ο χρόνος περάσει και ο ασθενής αποφασίσει να ξαναπάρει πάλι τον έλεγχο του σώματός του και της ζωής του, η οικειότητα με το άλλο φύλο είναι κάτι που όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά αντιθέτως βοηθά.

Ο ασθενής θα πρέπει επομένως να ενθαρρύνεται προς αυτή την κατεύθυνση. 
Ας μην ξεχνάμε ότι η οικειότητα είναι και ένας τρόπος επικοινωνίας, καταπολέμησης των αρνητικών συναισθημάτων και διατήρησης της αίσθησης του εαυτού. Η ομάδα του Care & Cure Oncology Center δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ασθενή με καρκίνο να απευθυνθεί στην ειδικό σύμβουλο του Κέντρου και να συζητήσει μαζί της, σε ασφαλές και εμπιστευτικό πλαίσιο, ό,τι τον απασχολεί, ώστε με τη βοήθειά της, να βρει τις κατάλληλες λύσεις.