(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Με σημαντικές ειδήσεις στις αποσκευές της από το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Iατρικής Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη επιστρέφει η Παθολόγος - Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Δρ Φλώρα Σταυρίδη. Ειδήσεις που έρχονται να αλλάξουν για μία ακόμη φορά το τοπίο στην αντιμετώπιση του καρκίνου και να αναδιαμορφώσουν τις υπάρχουσες θεραπευτικές στρατηγικές. Συνοπτικά:

Πολύ σημαντικές είναι οι εξελίξεις σε σχέση με τον Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα με σύγχρονη μετάλλαξη του EGFR. Tα τελικά αποτελέσματα της μεγάλης, παγκόσμιας μελέτης FLAURA,  απέδειξαν την υπεροχή της ομερσιτινίμπης (ενός αναστολέα της τυροσινικής κινάσης) στην επιβίωση των ασθενών, έναντι των θεραπειών που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα. Έτσι, η ομερσιτινίμπη αναδεικνύεται στο εξής την προτιμώμενη θεραπεία πρώτης γραμμής για αυτούς τους ασθενείς.
Στον καρκίνο των ωοθηκών, τα αποτελέσματα νέας μελέτης υποδεικνύουν την ανάγκη προσθήκης μιας ακόμη στοχεύουσας θεραπείας, της ολαπαρίμπης (αναστολέα του PARP) στην καθιερωμένη θεραπεία συντήρησης με μπεβασιζουμάμπη, στις γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών, που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο και μετά χημειοθεραπεία με  μπεβασιζουμάμπη. Με την προσθήκη της ολαπαρίμπης στη θεραπεία αυτών των ασθενών, παρατάθηκε σημαντικά η επιβίωση ελεύθερης νόσου.
Σημαντικά ήταν τέλος τα νέα που παρουσιάστηκαν και για τους ασθενείς με ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη, καθώς διαπιστώθηκε παρατεταμένη διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) στους ασθενείς που είχαν λάβει ολαπαρίμπη. Οι ασθενείς αυτοί, οι οποίοι είχαν θετικά τα γονίδια BRCA1, BRCA2 και ΑΤΜ, είχαν εμφανίσει εξέλιξη της νόσου με τις διαθέσιμες μέχρι σήμερα θεραπευτικές επιλογές.

Θα ακολουθήσει σχετικό βίντεο! Μείνετε συντονισμένοι!