(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο το σώμα- έχει ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Και μπορεί οι ειδικοί να αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία ότι η ψυχική ευεξία είναι σημαντικό κομμάτι της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο αλλά και της έκβασής τους, για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί ότι ο ασθενής με καρκίνο:

Έχει λάβει διαβεβαιώσεις για την πορεία της υγείας του.

Έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση για τη μείωση, του άγχους και της σύγχυσης, του στρες, της ενοχής και του θυμού που συνοδεύουν την κατάστασή του.

Κινείται σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί αίσθημα άνεσης και κατανόησης.

Αβεβαιότητα, ευαλωτότητα, φόβος, αλλαγές διάθεσης, κόπωση, πόνος, ανησυχία για την επανεμφάνιση της νόσου, αδυναμία πραγματοποίησης σχεδίων για το μέλλον, αίσθηση απώλειας του ελέγχου πάνω στο ίδιο του το σώμα και τη ζωή του, δυσφορία για την ανατροπή της καθημερινότητας και της ρουτίνας είναι κάποια από τα συναισθήματα που βιώνει ο ασθενής στη διάρκεια του ογκολογικού ταξιδιού του.

Συχνά, οι ογκολογικοί ασθενείς εκφράζουν παράπονα ότι οι φροντιστές δεν κατανοούν τις ανάγκες τους, όμως κι εκείνοι έχουν να διαχειριστούν τον φόβο για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου, αλλά και την αγωνία ότι ο δικός τους άνθρωπος υποφέρει.

Τα καλά νέα είναι ότι στα σύγχρονα ογκολογικά κέντρα, η ψυχολογική υποστήριξη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας τόσο του ογκολογικού ασθενούς, όσο και της οικογένειάς του.