(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Για την πρόληψη του καρκίνου, η γενική οδηγία είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης του κόκκινου και ιδιαίτερα του επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά), καθώς έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, καρκίνου του παγκρέατος και καρκίνου του προστάτη.
Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξορίσετε παντελώς το κρέας από τη διατροφή σας, ιδίως αν νοσείτε ήδη από καρκίνο.
"Η παρουσία της πρωτεΐνης στη διατροφή, ιδίως στη διάρκεια της αντινεοπλασματικής θεραπείας είναι πολύ σημαντική, γιατί περιορίζει τις πιθανότητες απώλειας μυϊκού ιστού και απώλειας βάρους του ασθενούς. Σε κάποιες περιπτώσεις, συστήνεται μάλιστα η χρήση ακόμη και πρωτεΐνικών συμπληρωμάτων διατροφής, ώστε ο οργανισμός να ανακάμψει από τη χημειοθεραπεία ή/και την ακτινοθεραπεία", εξηγεί η Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, Δρ Φλώρα Σταυρίδη.
Ακόμη κι αν αποφασίσετε να βγάλετε το κρέας από τη διατροφή σας, θα πρέπει να εντάξετε σε αυτήν άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια, η σόγια και τα προϊόντα της (π.χ. τόφου), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και οι ξηροί καρποί, συμπληρώνει η ειδικός.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου, ότι η πρωτεΐνη διαδραματίζει ρόλο -κλειδί και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση καλών επιπέδων ενέργειας του ασθενούς και ότι συνολικά η διατροφή είναι σημαντική, για την πρόληψη συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, για τη διαχείριση των συμπτωμάτων αν κάποιος νοσεί, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη συνολική υγεία και ευεξία του ατόμου. #careandcure_athens #cancernutritionmyths