(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Το πώς αισθάνεται ένας ασθενής με καρκίνο, σωματικά και ψυχολογικά, μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα, από τη μία ώρα στην άλλη, από το ένα λεπτό στο άλλο. Αν ρωτήσεις ένα άτομο με καρκίνο πώς αισθάνεται, θα διστάσει να απαντήσει. Κι αυτό έχει εξήγηση: ο ασθενής με καρκίνο βιώνει έναν κατακλυσμό από συναισθήματα. Η θετική στάση πάντα βοηθά, αυτό δεν σημαίνει όμως πως ο ασθενής θα πρέπει να κρύβει τα συναισθήματά του.

Η καθημερινή ζωή στη διάρκεια της θεραπείας αλλάζει, καθώς το άτομο πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που φέρνει η διάγνωση. Μια νέα πραγματικότητα που περιλαμβάνει επισκέψεις σε γιατρούς, εξετάσεις και θεραπείες- ανάλογα με το θεραπευτικό πλάνο. Αυτή τη διαδικασία, μπορεί να παίρνει αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά σας, μπορεί να χρειαστεί να μη δουλεύετε ή να εργάζεστε λιγότερο για ένα διάστημα.

Και θα πρέπει να διαχειριστείτε τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας.

Στη χημειοθεραπεία για παράδειγμα, η οποία διαρκεί αρκετές ώρες, είναι σημαντικό να έχετε κάτι να κάνετε στη διάρκειά της, ώστε να παραμείνετε απασχολημένοι.

Πολλοί ασθενείς, ιδίως αυτοί που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, συνήθως συνεχίζουν τη ρουτίνα τους στο μεγαλύτερο μέρος της. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να ακούτε το σώμα σας και να του προσφέρετε την ξεκούραση που χρειάζεται. Αν αισθάνεστε καλά και δεν έχετε πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορείτε να συνεχίσετε να δουλεύετε και να εξακολουθήσετε τη ρουτίνα σας όπως και στο παρελθόν.

Συχνά, τα άτομα με καρκίνο δοκιμάζουν διασκεδαστικά πράγματα που δεν είχαν τολμήσει ποτέ στο παρελθόν.