(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, βιώνουν αλλαγές στη σεξουαλική τους ζωή. Πέρα από τις προφανείς αλλαγές στην εμφάνισή τους, έχουν να διαχειριστούν τη ναυτία, την εξάντληση, τον πόνο, τη διαταραχή της αυτοεικόνας τους και το συναισθηματικό χάος μετά τη διάγνωση.
Η θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να επηρεάσει τα αναπαραγωγικά όργανα ή την ορμονική ισορροπία και να μειώσει την επιθυμία για σεξ. Μπορεί επίσης να φέρει ανασφάλεια για το σώμα σας. Και η κατάθλιψη που συνοδεύει τη διάγνωση συνοδεύεται από μειωμένη λίμπιντο
Ωστόσο, η διατήρηση μιας καλής σεξουαλικής ζωής κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία είναι σημαντική για τη συνολική σας αποκατάσταση.
Η σεξουαλικότητα είναι μία έννοια πολύ πιο ευρεία από τη σεξουαλική επαφή. Έχει να κάνει με το πώς βλέπεις τον εαυτό σου, με το πώς εκφράζεσαι. Μπορεί άλλωστε να εκφραστεί με πολλούς τρόπους, από την κίνησή σου, έως τα ρούχα που φοράς.
Το σεξ είναι μια έκφραση οικειότητας, δεν είναι όμως η μοναδική. Η φροντίδα, το ενδιαφέρον, η συναισθηματική και σωματική εγγύητα είναι ενδείξεις οικειότητας. Μετά τον καρκίνο, θα ανακαλύψετε τη δύναμη του αγγίγματος.
Ένα σημαντικό βήμα είναι να συζητήσεις με το σύντροφό σου για το πώς αισθάνεται και το αν μπορεί να επεξεργαστεί τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας.
Η επίδραση -μόνιμη ή προσωρινή- της θεραπείας στη γονιμότητα του ατόμου μπορεί επίσης να επιδράσει στον ψυχισμό του και να επηρεάσει τις σχέσεις με τον/ την σύντροφό του.
Επιδρά επίσης στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου, αλλά και τις σχέσεις με το άλλο φύλο.
Ακόμη κι αν ο γιατρός δεν αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να ανοίξετε τη συζήτηση ή να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο ψυχολόγο ή σεξουαλικό θεραπευτή.
Θα σας βοηθήσει να θέσετε στόχους και να λύσετε τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε στη σεξουαλική σας ζωή. Το πόσο σύντομα μετά τη θεραπεία θα επιστρέψετε στη σεξουαλική δραστηριότητα εξαρτάται τόσο από το είδος της θεραπείας που λαμβάνετε, όσο και από το πόσο γρήγορα αναρρώνετε - σωματικά και ψυχολογικά.