Πώς πρέπει να μιλήσω σε κάποιον που πάσχει από καρκίνο;

Όταν ένας φίλος ή γνωστός διαγιγνώσκεται με καρκίνο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να του πουν, πώς πρέπει να φερθούν, πώς να υποστηρίξουν το άτομο που πάσχει.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το σημαντικότερο, όταν κάποιος βρίσκεται με έναν άνθρωπο που πάσχει από καρκίνο, είναι να τον ακούσει. Να τον αφουγκραστεί και να προσπαθήσει να καταλάβει πώς νιώθει. Να μην υποβαθμίσει το πρόβλημά του, να μην τον κρίνει και -το σημαντικότερο- να μην προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δρα ή αισθάνεται.
Προσπαθήστε να βάλετε στην άκρη τις δικές σας απόψεις και τους δικούς σας φόβους σε σχέση με τον καρκίνο και να είστε πάντα εκεί όταν ο φίλος/συγγενής με καρκίνο θα θελήσει να σας μιλήσει. Θα το κάνει όταν εκείνος/η αισθανθεί ότι το χρειάζεται. Όταν το κάνει, φροντίστε να ακούσετε προσεκτικά πώς αισθάνεται και τι ανησυχίες έχει, αποφεύγοντας να του δώσετε συμβουλές. Εκφράσεις του τύπου "ξέρω πως αισθάνεσαι" είναι τελείως άστοχες και καλό θα είναι να αποφεύγονται. Το ίδιο και εκφράσεις "Είσαι πολύ δυνατός/γενναίος". Δημιουργούν πίεση στο άτομο που πάσχει να δείξει πως είναι δυνατός, ακόμη κι όταν αισθάνεται πως δεν μπορεί.
Όταν ρωτάτε τον φίλο/συγγενή σας που πάσχει από καρκίνο "Πώς είσαι;" και σας απαντήσει με ένα ξερό "καλά", τότε μάλλον δεν είναι έτοιμος να το συζητήσει. Αν τον ρωτήσετε "Πώς αισθάνεσαι;" τότε μοιραία σκάβετε λίγο βαθύτερα στα συναισθήματά του και μπορεί να λάβετε απαντήσεις που θα σας τρομάξουν. Υποστηρίξτε τα συναισθήματά του, ακόμη κι αν αυτά είναι αρνητικά.
Ο καρκίνος μπορεί να απομονώσει το άτομο. Για αυτό μην ξεχνάτε να περνάτε αρκετό χρόνο με τον φίλο/ συγγενή σας. Θα του δώσετε την αίσθηση ότι όλα είναι όπως παλιά, πριν από τη διάγνωση. Περάστε χρόνο μαζί, κάντε έναν περίπατο, δείτε μια ταινία, ακούστε μουσική, παίξτε χαρτιά. Λάβετε υπόψη ότι τα επίπεδα της ενέργειάς του έχουν αλλάξει, κάντε περισσότερα διαλείμματα, μην γίνετε όμως υπερπροστατευτικοί.
Βοηθήστε τον φίλο/ συγγενή σας να εστιάζει στα πράγματα που του έδιναν χαρά και πριν τη διάγνωση- σπορ, ταξίδια, κατοικίδια.
O ρόλος σας μπορεί να είναι καθοριστικός. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με καρκίνο που έχουν ένα ισχυρό δίκτυο ενθάρρυνσης και υπστήριξης, προσαρμόζονται καλύτερα και ευκολότερα στις αλλαγές που ο καρκίνος φέρνει στη ζωή τους, έχουν πιο αισιόδοξη στάση απέναντι στην κατάστασή τους και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αν αρνηθεί τη βοήθεια ή την υποστήριξή σας, μην πληγωθείτε και μην εκπλαγείτε. Κάποιοι άνθρωποι δεν είναι εύκολο να αποδεχθούν ότι βρίσκονται σε αδυναμία και ότι χρειάζονται βοήθεια. Μην το πάρετε προσωπικά.
Η δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν τους κάνει να έχουν καλές και κακές ημέρες τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά και να αλλάζουν διάθεση και συναισθήματα από ώρα σε ώρα!