(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Νέα

Ένα πολύ κοινό σύμπτωμα στους ογκολογικούς ασθενείς που αγγίζει την ψυχολογική σφαίρα είναι η κατάθλιψη. Ο καρκίνος αλλάζει την εικόνα σώματος, ανατρέπει τα σχέδια του ασθενούς, φέρνει σημαντικές αλλαγές στη ζωή και στην καθημερινότητα του ατόμου και αναπόφευκτα προκαλεί φόβο. Έχει υπολογιστεί ότι 16-25% των ασθενών με καρκίνο αναπτύσσουν κατάθλιψη.

Αν ένας ασθενής είχε κατάθλιψη πριν ακόμη τη διάγνωση του καρκίνου, αν πονάει, αν δεν έχει υποστήριξη από την οικογένειά του, αλλά και αν πάσχει από ορισμένα είδη καρκίνου (π.χ. καρκίνο του παγκρέατος) έχει σύμφωνα με έρευνες, ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη. Οι γυναίκες και τα ηλικιωμένα άτομα είναι επίσης πιο επιρρεπή. Το ίδιο και τα άτομα που πάσχουν από προχωρημένα στάδια της νόσου- μπορεί να εμφανίσουν μείζονα κατάθλιψη που χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω συμπτώματα:
Καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα.
Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες της καθημερινότητας
Σημαντική απώλεια ή πρόσληψη βάρους και μείωση της όρεξης.
Ύπνος πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο
Κόπωση και έλλειψη ενέργειας σχεδόν καθημερινά
Αίσθημα ενοχής ή ματαίωσης
Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονικός ιδεασμός.

Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στον ογκολογικό ασθενή με κατάθλιψη;
Στον καρκίνο, όπως και σε κάθε άλλο χρόνιο νόσημα, δεν νοσεί μόνο το άτομο, νοσεί ολόκληρη η οικογένειά του. Δεν είναι τυχαίο ότι τα προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης που παρέχουν τα σύγχρονα ογκολογικά κέντρα, όπως το Care & Cure Oncology Center, περιλαμβάνουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και για τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Θεραπεία
Υπάρχουν δύο διακριτές θεραπείες για την κατάθλιψη: η ψυχοθεραπεία και η φαρμακοθεραπεία. Στην ψυχοθεραπεία, οι ασθενείς υποστηρίζονται στο να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις ανησυχίας τους, με τη βοήθεια συμβουλευτικής, τεχνικών χαλάρωσης, εκπαίδευσης και ομάδων υποστήριξης. Η φαρμακοθεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι η κατάθλιψη να αντιμτωπίζεται άμεσα- αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να υπονομεύσει σημαντικά την υγεία και γενικά την πορεία του ογκολογικού ασθενούς.

 

Μία από τις σημαντικότερες συννοσηρότητες του καρκίνου, είναι η εμφάνιση θρόμβωσης. Η περίπτωση αυτή είναι γνωστή ως Φλεβική Θρομβοεμβολή συσχετιζόμενη με Καρκίνο (ΦΘΕ/Κ). Οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού φλεβικών θρόμβων σε σχέση με τον τον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, οι θρόμβοι αίματος είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία αποτρέψιμου θανάτου στους καρκινοπαθείς, μετά τις λοιμώξεις. Ωστόσο, για την πάθηση αυτή εξακολουθούν να υπάρχουν ελάχιστες αναφορές, δεν γίνονται συζητήσεις και συνήθως δεν γίνεται σωστή διάγνωση. 

Για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα που τείνει να υποτιμάται μίλησε στο πρόσφατο 7ο Επιστημονικό Forum «Τα νέα φάρμακα στην ογκολογία: από την έρευνα στην πράξη», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στις Σπέτσες, η Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ' Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου Υγεία Δρ Φλώρα Σταυρίδη, περνώντας το μήνυμα ότι η θρόμβωση μπορεί να είναι επικίνδυνη ή/και θανατηφόρος, αλλά στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί - υπό την προϋπόθεση ότι θα διαγνωστεί εγκαίρως.