Νέα
Καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. "Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ δρα προστατευτικά, καθώς περιέχει ουσίες που ανευρίσκονται επίσης στα φρούτα και στα λαχανικά", σημειώνει η Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, Δρ Φλώρα Σταυρίδη. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντινεοπλασματική αγωγή, καλό να είναι συζητήσουν με τον γιατρό τους για τυχόν αλληλεπιδράσεις του καφέ με τα φάρμακα που λαμβάνουν.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Καρκίνου (AICR) δεν συστήνει τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ως μέσο για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Η χρήση συμπληρωμάτων καροτενίου σε καπνιστές, έχει μάλιστα τα αντίθετα αποτελέσματα- οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα. "Η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, καθώς οι βιταμίνες και τα μέταλλα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου. Τα συμπληρώματα διατροφής, όπως δηλώνει και το όνομά τους, πρέπει να χορηγούνται συμπληρωματικά. Δεν συστήνεται κάποιος να βασίζεται στη λήψη συμπληρωμάτων για τη λήψη αυτών των θρεπτικών συστατικών", τονίζει η Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, Δρ Φλώρα Σταυρίδη. Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από ογκολογικούς ασθενείς θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Καθώς κάθε κύτταρο του σώματος χρησιμοποιεί γλυκόζη για να λειτουργήσει, έχει διατυπωθεί η θεωρία πως μία δίαιτα χωρίς καθόλου σάκχαρα και υδατάνθρακες θα μπορούσε να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. "Δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι τέτοιο, γιατί τότε θα ξεμείνουν από ενέργεια τα υγιή κύτταρα του οργανισμού, υπονομεύοντας την ανάρρωση του ασθενούς. Μία σύσταση που κάνουμε στους ογκολογικούς ασθενείς είναι να αποφεύγουν τις τροφές με πολλά πρόσθετα σάκχαρα και να προτιμούν τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι, το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το καλαμπόκι, που περιέχουν και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα", εξηγεί η Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, Δρ Φλώρα Σταυρίδη.
Κυκλοφορεί ευρέως μία φήμη ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γεμάτα ορμόνες και ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη ωστόσο, η χρήση ενέσεων ορμονών για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος στα γαλακτοπαραγωγικά ζώα είναι κάτι που απαγορεύεται. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα ορμονών που περιέχονται φυσικά στο γάλα δεν θεωρούνται ικανά να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου. Σε κάποια άλλα είδη καρκίνου άλλωστε, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται πως δρα προστατευτικά. "Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαμε με μια αλλαγή της διατροφής μας ή με την αποφυγή κάποιου συστατικού να νικήσουμε τον καρκίνο. Ο καρκίνος όμως είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Η υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις, είναι τα κυριότερα όπλα πρόληψης που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι νέες θεραπευτικές επιλογές, όπως η ανοσοθεραπεία που έχουν αλλάξει σημαντικά το τοπίο στη μάχη κατά του καρκίνου", σημειώνει η Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, Δρ Φλώρα Σταυρίδη.
Δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Αυτό που σήμερα γνωρίζουμε είναι ότι κάθε διατροφικό σχήμα που στερείται ποικιλίας και αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, συστήνoντας απεριόριστη κατανάλωση άλλων τροφών, είναι μάλλον επιβλαβές παρά ωφέλιμο. "Ποικιλία και ισορροπία είναι τα κλειδιά στη διατροφή του ατόμου, τόσο πριν, όσο και μετά τη διάγνωση του καρκίνου", σημειώνει Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, Δρ Φλώρα Σταυρίδη και προσθέτει: "Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, λόγω της δυσθρεψίας που προκαλεί η ίδια η νόσος, οι ογκολογικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν καθοδήγηση διαιτολόγου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στα σύγχρονα ογκολογικά κέντρα, όπως το Care & Cure Oncology Center υπάρχει καθοδήγηση από διαιτολόγο σε σχέση με τη διατροφή". Δίαιτες όπως η κετογονική δίαιτα που βασίζεται σε πολλή πρωτεΐνη και αποκλεισμό των υδατανθράκων στη βάση του μύθου ότι τα σάκχαρα τρέφουν τον καρκίνο δεν συστήνονται από τις επίσημες εταιρείες μελέτης του καρκίνου, αν και κάποια πρώιμα ερευνητικά δεδομένα είχαν δείξει ότι μπορεί να βοηθούν ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου, σε συνδυασμό με τη συμβατική θεραπεία. Η κετογονική δίαιτα, δημοφιλής μεταξύ αθλητών, καθώς έχει την ιδιότητα να επιτρέπει στο σώμα να καίει λίπος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα από εκείνα που ισχυρίζεται ότι μπορεί να λύσει: προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία και έμετο, κόπωση, αυξημένες κετόνες στο αίμα, ελλείψεις σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους νεφρούς, στα οστά και να οδηγήσει σε αύξηση της LDL χοληστερόλης.

Η ανοσοθεραπεία έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στον Νο1 σύμμαχο της Ογκολογίας στην αντιμετώπιση του προχωρημένου και μεταστατικού μελανώματος, με σημαντικά οφέλη στην επιβίωση των ασθενών. Μάλιστα, οι σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες αναθεωρήθηκαν πρόσφατα, συστήνοντας τη χρήση της ανοσοθεραπείας (μόνης της ή σε συνδυασμό) σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς με προχωρημένο/μεταστατικό μελάνωμα.
Διαβάστε όλες τις νέες εξελίξεις στο πρόσφατο άρθρο που έγραψε η διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center Δρ Φλώρα Σταυρίδη στο iatronet
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να δείχνουν με βεβαιότητα πως τα βιολογικά τρόφιμα προστατεύουν περισσότερο από τον καρκίνο. Ναι μεν περιέχουν ελαφρά υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών και χαμηλότερα επίπεδα ζιζανιοκτόνων ή πιο φιλικά ζιζανιοκτόνα, ωστόσο οι διαθέσιμες έρευνες είναι λίγες.
Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο (λεμφώματος Non Hodgkin’s και μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού) μόλις κατά 0,6%.
"Το μήνυμα που δίνουμε στον κόσμο για την πρόληψη του καρκίνου είναι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, ανεξάρτητα από το αν είναι βιολογικά ή όχι, φρέσκα ή κατεψυγμένα", σημειώνει η Παθολόγος -Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, Δρ Φλώρα Σταυρίδη.
Εξάλλου μια διατροφή βασισμένη 100% σε βιολογικά τρόφιμα δεν είναι κάτι εύκολο να επιτευχθεί, τόσο για πρακτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
«Ο καρκίνος πια δεν είναι θανατηφόρος και μπορεί δυνητικά να μετατραπεί σε χρόνια νόσο». Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα το οποίο θέλησε να περάσει στη συνέντευξή της στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM και στην εκπομπή «Σε γνωρίζω από την κόψη» του Αντώνη Κοκορίκου, η διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, διευθύνουσα σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center κυρία Φλώρα Σταυρίδη. Η κυρία Σταυρίδη μίλησε για τον μεταστατικό καρκίνο του νεφρού, έναν «δύσκολο» καρκίνο και τόνισε τις σημαντικές εξελίξεις που έχει φέρει στη θεραπεία του η χρήση της ανοσοθεραπείας- οι ενδείξεις της οποίας διαρκώς διευρύνονται. Περισσότερα, στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί. #careandcure_athens #immunotherapy #renalcancer
Μερικά δευτερόλεπτα μετά τη σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση της Παθολόγου Ογκολόγου, Διευθύντριας της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσας Συμβούλου του Care & Cure Oncology Center Δρ Φλώρας Σταυρίδη στην τηλεόραση του Open, έφτασε ένα συγκινητικό μήνυμα, από εκείνα που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τη μάχη κατά του καρκίνου και να βοηθάμε με όλη τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και την ενσυναίσθηση που έχουν ανάγκη τους ογκολογικούς μας ασθενείς.