(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Αν διαγνώστηκες με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του ουροποιητικού, μετά τον καρκίνο του προστάτη. Οι άνδρες έχουν τέσσερις φορές πιο πολλές πιθανότητες να τον εμφανίσουν σε σχέση με τις γυναίκες, αν και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση και του αριθμού των γυναικών που προσβάλλονται.

Αν είσαι καπνιστής, μάθε ότι η βλαβερή σου συνήθεια πολλαπλασίασε κατά πέντε φορές την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στην κύστη σου, από ό,τι αν δεν κάπνιζες. Οι θεραπευτικές επιλογές που θα σου προτείνει η κυρία Σταυρίδη, έχουν άμεση σχέση με το είδος του καρκίνου σου και τη σταδιοποίησή του.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης διακρίνεται σε επιφανειακό (ή μη διηθητικό) και σε διηθητικό: Στην πρώτη περίπτωση, ο καρκίνος περιορίζεται στο επιφανειακό στρώμα του τοιχώματος της κύστης και δεν έχει προχωρήσει σε πιο βαθιά στρώματα (στον μυϊκό χιτώνα). Αντίθετα, αν πάσχεις από διηθητικό ή προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης, η πιθανότητα μετάστασης στους λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, οστά) είναι μεγαλύτερη.

Τι θεραπευτικές επιλογές έχεις;

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από είδος του καρκίνου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος σου και τη γενική κατάσταση της υγείας σου.

Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική είναι η κύρια θεραπευτική προσέγγιση στον μη διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Με τη βοήθεια ενός κυστεοσκοπίου, ο χειρουργός θα φτάσει στον όγκο μέσω της ουρήθρας αφαιρώντας τον μέχρι τη βάση του. Τα τεμάχια θα σταλούν για παθολογοανατομική εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί το βάθος (στάδιο) εξάπλωσής του. Αν ο καρκίνος είναι υψηλού κινδύνου, ο θεράπων ιατρός μπορεί να ζητήσει να προχωρήσετε σε ριζική κυστεκτομή.

Η ριζική κυστεκτομή, κατά την οποία θα αφαιρεθεί ολόκληρη η ουροδόχος κύστη και ο προστάτης με τις σπερματοδόχους κύστεις (αν είσαι άνδρας) και η μήτρα, τα εξαρτήματα και τμήμα του κόλπου (αν είσαι γυναίκα) είναι μία βαριά επέμβαση με σοβαρές συνέπειες στην καθημερινή σου ζωή. Μετά την αφαίρεση της κύστης, θα πρέπει να αποκατασταθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποβάλλονται τα ούρα από τον οργανισμό σου. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την έξοδό τους από το δέρμα (με σακουλάκι) είτε με τη δημιουργία νέας κύστης από τμήμα λεπτού εντέρου.

Ενδοκυστική ανοσοθεραπεία (BCG): Είναι μια συνηθισμένη συμπληρωματική θεραπεία ύστερα από την αφαίρεση του όγκου. Το BCG αποτελείται από εξασθενημένα βακτηριακά στελέχη, τα οποία προκαλούν ανοσολογική απάντηση του οργανισμού απέναντι στα καρκινικά κύτταρα. Η συχνότητα και η διάρκεια των ενδοκυστικών εγχύσεων θα καθοριστεί από τον ουρολόγο σου.

Ακτινοβολία: Μπορεί να είναι ριζική, για την καταπολέμηση του επιφανειακού καρκίνου, τις περισσότερες φορές συνδυαζόμενη με χημειοθεραπεία ή να στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων (παρηγορητική ακτινοβολία). Η τελευταία χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου.

Ο συνδυασμός ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας θα επιλεγεί αν αποφασίσεις ότι δεν θέλεις να αφαιρεθεί η κύστη σου ή στην περίπτωση που η γενική κατάσταση της υγείας σου δεν επιτρέπει ένα τόσο βαρύ χειρουργείο.

Συστηματική χημειοθεραπεία (ενδοφλέβια): Θα τη χρειαστείς στην περίπτωση που κατά την κυστεκτομή, διαπιστωθεί ότι υπάρχει νόσος στους λεμφαδένες. Σύμφωνα με τεκμηριωμένες μελέτες, φαίνεται να υπάρχει όφελος στην επιβίωση όταν χορηγείται ΠΡΙΝ το χειρουργείο, α) για να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες χειρουργείου, β) για να αποτρέψει τον καρκίνο από το να επιστρέψει.

Πρόσφατα, η ανοσοθεραπεία εγκρίθηκε ως ενδεδειγμένη επιλογή για τη μεταστατική νόσο, με σημαντικά οφέλη στην επιβίωση και ελάχιστες παρενέργειες.

Και μετά τη θεραπεία τι;

Η κυρία Σταυρίδη θα σου υποδείξει ένα πρωτόκολλο παρακολούθησης σε τακτά χρονικά διαστήματα με κυστεοσκοπήσεις, απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις. Στόχος είναι η πρώιμη ανεύρεση νέων βλαβών και η αφαίρεσή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, επί νέων ευρημάτων, αντί για ένα νέο χειρουργείο, επιλέγονται οι εναλλακτικές της χημειοθεραπείας και της ανοσοθεραπείας, που αποβαίνουν εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Ανάλογα με τη θεραπεία που έχεις λάβει, θα πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η κυρία Σταυρίδη και η ομάδα της θα είναι παρούσα να σε στηρίξει.

Ζητήστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Είστε Ρομπότ;