(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Οι πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου δεν έχουν ηλικία, αν και είναι συχνότεροι στα μικρά παιδιά και στους ενήλικες μετά την ηλικία των 40 ετών. Το γλοιοβλάστωμα και το μηνιγγίωμα είναι οι δύο συνηθέστεροι όγκοι εγκεφάλου που εντοπίζονται στους ενήλικες. Ο εγκέφαλος είναι επίσης μια συχνή περιοχή μετάστασης του καρκίνου από άλλες περιοχές του σώματος (όπως ο μαστός, ο πνεύμονας, το μελάνωμα και το έντερο).

Τι θεραπευτικές επιλογές έχεις;

Γενικά, στην αντιμετώπιση του καρκίνου του εγκεφάλου, η εξατομίκευση είναι το κλειδί.

Χειρουργική επέμβαση: Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερος όγκος, χωρίς να καταστραφούν κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου. Εναλλακτικά, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει ως στόχο τη μείωση της πίεσης που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρών στον εγκέφαλό σου. Η χειρουργική επέμβαση απαιτεί συχνά κρανιοτομή και αφαίρεση ενός τμήματος από το οστό του κρανίου. Το κόκαλο αυτό θα αντικατασταθεί στο τέλος της χειρουργικής επέμβασης.

Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί μετά από το χειρουργείο για να επιβραδύνει ή να σταματήσει την ανάπτυξη τυχόν υπολειπόμενων κυττάρων του όγκου σου. Η εξωτερική ακτινοβολία μπορεί να φτάσει στη θέση του όγκου με εξειδικευμένες τεχνικές.

Παραδείγματα αυτών ειδικών τύπων ακτινοθεραπείας είναι η Στερεοτακτική Ακτινοβολία (SRT), η Ρυθμιζόμενη Θεραπεία Έντασης (IMRT) και η Τρισδιάστατη Ακτινοθεραπεία (3D-CRT).

Χημειοθεραπεία: Και η χημειοθεραπεία έπεται της χειρουργικής επέμβασης και μπορεί να χορηγηθεί μόνη της ή παράλληλα με ακτινοθεραπεία. Στόχος της χημειοθεραπείας να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου, να καταστρέψει τα υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα μετά τη χειρουργική επέμβαση, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας ή να περιορίσει τα συμπτώματα που οφείλονται στον όγκο.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις «επιστροφής» του όγκου. Εκεί, ο ρόλος της είναι παρηγορητικός- για τη μείωση των συμπτωμάτων, και όχι θεραπευτικός.

Στοχευτικές θεραπείες: Κλινικές μελέτες ανέδειξαν το ρόλο του μονοκλωνικού αντισώματος Bevacizumab, στην παράταση του διαστήματος χωρίς υποτροπή. Είναι ένα πολύ καλά ανεκτό φάρμακο, που χορηγείται ενδοφλέβια κάθε 21 μέρες.

Άλλα φάρμακα: Μπορεί να σου χορηγηθούν στεροειδή, όπως η δεξαμεθαζόνη, για τη μείωση της διόγκωσης στον εγκέφαλο από τους όγκους. Μπορούν επίσης να σου χορηγηθούν αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Ανοσοθεραπεία: Τελευταία, μελετάται ο ρόλος της ανοσοθεραπείας στους πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου. Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα θα γνωρίζουμε τον ρόλο τους στη θεραπεία των καρκίνων αυτών.

Και μετά τη θεραπεία τι;

Θα πρέπει να τηρήσεις ένα τακτικό πρόγραμμα παρακολούθησης, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της κυρίας Σταυρίδη, τόσο με απεικονιστικές εξετάσεις, όσο και κλινική εξέταση.

Ζητήστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Είστε Ρομπότ;