(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Αν διαγνώστηκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, συμπεριλαμβάνεσαι στο 1% όλων των γυναικών που θα αναπτύξουν τον συγκεκριμένο καρκίνο κατά τη διάρκεια ζωής τους στην Ευρώπη.

Με δεδομένο ότι πλέον είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για την προστασία από τις συχνότερες μορφές ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) που εμπλέκεται στον καρκίνο του τραχήλου, η συχνότητα του συγκεκριμένου καρκίνου εκτιμάται ότι στο μέλλον θα περιοριστεί.

Τι θεραπευτικές επιλογές έχεις;

Η κυρία Σταυρίδη και η ομάδα της θα εξετάσουν πολλές πτυχές που αφορούν την ηλικία, τη γενική κατάσταση της υγείας σου και τις επιθυμίες σου, αλλά και τα χαρακτηριστικά του καρκίνου, πριν αποφασίσουν ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για εσένα.

Πολύ σημαντική παράμετρος είναι η αναπαραγωγική σου κατάσταση, το αν δηλαδή έχεις εκπληρώσει την επιθυμία σου να τεκνοποιήσεις ή όχι.

Αν έχεις ή δεν θέλεις να αποκτήσεις παιδιά και η διατήρηση της γονιμότητας δεν σε απασχολεί, μπορεί να επιλεγεί η απλούστερη και πλέον αποτελεσματική θεραπεία.

Χειρουργική επέμβαση: Στα πρώτα στάδια, η τοπική χειρουργική θεραπεία που ονομάζεται κωνοειδής εκτομή είναι αρκετή. Στην κωνοειδή εκτομή αφαιρείται ένα κωνικό κομμάτι ιστού από τον τράχηλο της μήτρας, γύρω από το στόμιο της μήτρας, που συνδέεται με τον κόλπο και σε βάθος και περιλαμβάνει το εσωτερικό κανάλι του τραχήλου. Αυτό πραγματοποιείται με νυστέρι, κρυοπηξία, λέιζερ ή με ηλεκτροχειρουργική διαδικασία εκτομής.

Αν κατά την ιστοπαθολογική εξέταση του κωνικού δείγματος που αφαιρέθηκε δεν βρεθεί διήθηση και στην περιφέρεια του δείγματος δεν ανιχνευθούν μικροσκοπικά κύτταρα του όγκου, δεν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.

Μία εναλλακτική λύση της κωνοειδούς εκτομής, αν δεν επιθυμείς να μείνεις έγκυος, είναι η αφαίρεση της μήτρας, που ονομάζεται απλή υστερεκτομή. Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται κάθε κίνδυνος να προσβληθείς αργότερα από καρκίνο της μήτρας. Αν ο καρκίνος σου είναι σε πρώιμο στάδιο και αποδεχθείς έναν μικρό κίνδυνο που ελλοχεύει με αυτήν την προσέγγιση, η μήτρα σου μπορεί να διατηρηθεί, επιτρέποντάς σου την εγκυμοσύνη.

Αν κατά τη διάρκεια της ιστοπαθολογικής εξέτασης της αρχικής βιοψίας διαπιστωθούν καρκινικά κύτταρα στα λεμφαγγεία και στα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον όγκο, μπορεί να προταθεί και η αφαίρεση των λεμφαδένων σου.

Στα πιο προχωρημένα στάδια του καρκίνου, η θεραπευτική επιλογή είναι η ριζική υστερεκτομή.

Χημειοθεραπεία & ακτινοθεραπεία: Χορηγούνται ταυτόχρονα, επικουρικά προς το χειρουργείο στα πιο προχωρημένα στάδια καρκίνου, που έχει διηθήσει τα άλλα όργανα της πυέλου (ουροδόχο κύστη, ορθό). Η ακτινοβολία σκοπεύει στην εξουδετέρωση του πρωτοπαθούς όγκου και των ενδεχομένως διηθημένων λεμφαδένων και η χημειοθεραπεία έχει δύο στόχους: να κάνει την ακτινοθεραπεία πιο αποτελεσματική και να εξαλείψει τα κύτταρα του όγκου που βρίσκονται σε απόσταση από τις ακτινοβολημένες περιοχές.

Στην εξωτερική ακτινοθεραπεία, η ακτινοβολία κατευθύνεται στην περιοχή της πυέλου, όπου εντοπίζεται ο όγκος μαζί με τα λεμφαγγεία και τους λεμφαδένες.

Σε μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα, η χημειοθεραπεία, αν και μη θεραπευτική, μπορεί να οδηγήσει σε υφέσεις ή να σταθεροποιήσει τη νόσο.

Βραχυθεραπεία: Πρόκειται για τοπική ακτινοβόληση από μια μικρής εμβέλειας ραδιενεργή πηγή, που τοποθετείται σε επαφή με τον όγκο. Συνήθως συνδυάζεται με εξωτερική ακτινοβολία, σε πιο προχωρημένα στάδια καρκίνου.

Kαι μετά τη θεραπεία τι;

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας σου, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσεις άγχος, προβλήματα ύπνου ή κατάθλιψη. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να λάβεις ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Οι περισσότερες χειρουργικές θεραπείες αφήνουν τη σεξουαλική λειτουργία ανεπηρέαστη. Η ακτινοθεραπεία ωστόσο, μπορεί να αποδυναμώσει την εσωτερική επένδυση της ουροδόχου κύστης, του εντέρου ή του κόλπου και να προκαλέσει μερικά, συνήθως αναστρέψιμα ουρολογικά προβλήματα, προβλήματα αφόδευσης και προβλήματα συνουσίας.

Η ανεπάρκεια της μνήμης, οι δυσκολίες στη συγκέντρωση και η κόπωση που προκαλεί η χημειοθεραπεία, είναι αναστρέψιμες σε διάστημα λίγων μηνών.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, οι γιατροί θα σου προτείνουν ένα πρόγραμμα παρακολούθησης, που συνίσταται σε ιατρικές επισκέψεις, εξέταση με τεστ Παπ και άλλες εξετάσεις σε τακτική βάση, για την ανίχνευση πιθανής υποτροπής. Ο κίνδυνος υποτροπής είναι μεγαλύτερος όταν η αρχική νόσος είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο. Η υποτροπή μπορεί να είναι τοπική (δηλαδή στον κόλπο ή εντός της πυέλου), περιφερειακή (δηλαδή στους λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας) ή σε απομακρυσμένα όργανα (μεταστάσεις στο ήπαρ, τα οστά ή τους πνεύμονες).

Κι αν ο καρκίνος επιστρέψει;

Σε περίπτωση υποτροπής, η θεραπευτική επιλογή θα εξαρτηθεί από την έκταση της υποτροπής. Η κυρία Σταυρίδη και η ομάδα της θα είναι δίπλα σου να σε συμβουλεύσει ως προς την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή.

Ζητήστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Είστε Ρομπότ;