(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες και η τρίτη συχνότερη στις γυναίκες. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα, ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα και ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος. Ο πρώτος συνηγορεί για μία στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, ενώ ο δεύτερος (ΜΜΚΠ) αφορά στην πλειοψηφία (το 90%) των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα.

Τι θεραπευτικές επιλογές έχεις;

Για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής λύσης για εσένα, είναι πολύ σημαντική η σταδιοποίηση του καρκίνου, που θα δείξει πόσο μεγάλος είναι ο όγκος σου και αν έχει εξαπλωθεί και σε γειτονικούς ιστούς/ όργανα.

Χειρουργική επέμβαση: Ο χειρoυργός θα αφαιρέσει τον όγκο, αλλά και τους λεμφαδένες για να ελέγξει αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί τμήμα του πνεύμονα, ένας λοβός του πνεύμονα ή ολόκληρος ο ένας πνεύμονας.

Θεραπείες εκτομής: Χρησιμοποιούνται σε πολύ πρώιμα στάδια του καρκίνου και σε πολύ μικρούς όγκους. Χρησιμοποιώντας laser ή θερμότητα, ο γιατρός στοχεύει στον όγκο και τον καταστρέφει. Η δέσμη του laser κατευθύνεται στον όγκο με τη βοήθεια βρογχοσκοπίου. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης στις περιπτώσεις που ο όγκος εμποδίζει την αναπνοή σου, για τη συρρίκνωση του μεγέθους του, ώστε να ανοίξει ο αεραγωγός.

Για τους όγκους που οδηγούν σε απόφραξη της αναπνοής, άλλες θεραπευτικές επιλογές είναι η κρυοχειρουργική (κρυοθεραπεία), που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα παγώνοντάς τα, η διαθερμία και η φωτοδυναμική θεραπεία που χρησιμοποιεί laser μαζί με ένα φωτοευαίσθητο φάρμακο, για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Ανοσοθεραπεία: Οι ανοσο-ογκολογικές θεραπείες είναι φάρμακα που «χρησιμοποιούν» το ανοσολογικό σου σύστημα για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Η διαφορά τους με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες είναι ότι στοχεύουν τα ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και όχι τα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντάς του να αναγνωρίζει και να επιτίθεται επιλεκτικά στα κύτταρα του όγκου, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μακροχρόνια μνήμη στο ανοσοποιητικό, προσφέροντας ανθεκτική στον χρόνο θεραπεία στον ασθενή, ακόμη και μετά τη διακοπή της αγωγής.

Σήμερα, η ανοσοθεραπεία έχει καταδείξει μεγάλο όφελος στην επιβίωση στον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα και έχει υποκαταστήσει την κλασική χημειοθεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις, όπου υπερεκφράζεται ο δείκτης PDL1 στον όγκο. Η ανοσοθεραπεία είναι ασφαλής, με ελάχιστες παρενέργειες και χορηγείται ακόμη και σε ηλικιωμένους ασθενείς, σε εξωνοσοκομειακή βάση.

Στοχεύουσες θεραπείες: Λειτουργούν στοχεύοντας μόνο τα καρκινικά κύτταρα στον ΜΜΚΠ. Περιλαμβάνουν τους ανταγωνιστές του EGFR, του ALK, του ROS1, φάρμακα που προσδένονται στους υποδοχείς των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Οι στοχεύουσες θεραπείες, όταν ανευρεθούν αντίστοιχες μεταλλάξεις στον όγκο τις οποίες και στοχεύουν, εξασφαλίζουν μακρά επιβίωση με άριστη ποιότητα ζωής.

Χημειοθεραπεία: Εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον ΜΜΚΠ. Χορηγείται ταυτόχρονα ή μη με ακτινοθεραπεία και χρησιμοποιείται πλέον λιγότερο, μιας και έχει υποκατασταθεί πλέον από την ανοσοθεραπεία.

Ακτινοθεραπεία: Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση ή την αντιμετώπιση από τα συμπτώματα της νόσου. Μπορεί να είναι εξωτερική (από εξωτερική πηγή), εσωτερική (βραχυθεραπεία) ή παρηγορητική (για την ανακούφιση από τα συμπτώματα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όταν ο καρκίνος δεν είναι ιάσιμος).

Και μετά τη θεραπεία τι;

Η περίοδος μετά τη θεραπεία, είναι μία περίοδος αλλαγής. Θα χρειαστείς χρόνο και υποστήριξη για να ανακτήσεις τη σωματική και την ψυχική σου υγεία. Αυτήν την περίοδο είναι αναμενόμενο να βιώσεις ανάμικτα συναισθήματα. Μπορεί να αισθάνεσαι λιγότερο αισιόδοξος για τη θεραπεία σου ή λιγότερο αισιόδοξος γενικότερα. Να θυμάσαι ότι η ανάρρωση είναι μια σταδιακή διαδικασία. Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο να προσαρμοστεί. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου και φρόντισε να τρως υγιεινά. Αν τα αρνητικά σου συναισθήματα επιμένουν, αναζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Κόψε το κάπνισμα. Μετά τη θεραπεία, θα χρειαστεί επίσης να ελέγχεσαι τακτικά για τυχόν υποτροπή. Τα ραντεβού με την κυρία Σταυρίδη αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να συζητήσεις τυχόν απορίες και θέματα που σε απασχολούν.

Κι αν ο καρκίνος επιστρέψει;

Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξαναγίνεις καλά. Πολλοί καρκίνοι είναι ιάσιμοι, ακόμη και αν επιστρέψουν για δεύτερη ή και για τρίτη φορά. Η κυρία Σταυρίδη και η ομάδα της θα σε συμβουλεύσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ζητήστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Είστε Ρομπότ;