(+30) 211 182 3000   |   Αρχική

Αν διαγνώστηκες με καρκίνο του παγκρέατος, μάθε ότι πάσχεις από τον έβδομο πιο συχνό καρκίνο στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 11 άνδρες και 8 γυναίκες στις 100.000 διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος κάθε χρόνο.

Ως καρκίνος που δεν δίνει συμπτώματα, παρά μόνο όταν προσβάλει άλλα όργανα, ο καρκίνος του παγκρέατος διαγιγνώσκεται σχεδόν πάντα καθυστερημένα.

Τι θεραπευτικές επιλογές έχεις;

Χειρουργική επέμβαση: Η πιθανότητα ίασης του καρκίνου εξαρτάται από το αν είναι χειρουργικά εξαιρέσιμος ή όχι. Mόνο το 20% των περιπτώσεων παγκρεατικού καρκίνου είναι εγχειρήσιμες.

Ένας όγκος θεωρείται εξαιρέσιμος όταν να είναι εντοπισμένος στο πάγκρεας και δεν έχει προσβάλει παρακείμενους ιστούς ή άλλα όργανα του σώματος. Aνάλογα με το στάδιο του καρκίνου, το χειρουργείο περιλαμβάνει αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του παγκρέατος, μαζί με παρακείμενους ιστούς ή όργανα.

Χημειοθεραπεία: Χρησιμοποιείται ως επικουρική θεραπεία, μετά το χειρουργείο.

Χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί επίσης προεγχειρητικά, σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερων όγκων που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν ή σε περιπτώσεις ανεξαίρετων όγκων, ώστε να επιτευχθεί μείωσή τους και να καταστούν εξαιρέσιμοι. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται και στον μεταστατικό καρκίνο, για να βοηθήσει στη συρρίκνωση του καρκίνου, στη βελτίωση των συμπτωμάτων, στην ευεξία και τη λειτουργικότητα, αλλά και στην παράταση της επιβίωσης.

Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με 5-φθοριοουρακίλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μη χειρουργήσιμους όγκους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα τελικά αποτελέσματα για το αν η χημειο-ακτινοθεραπεία είναι καλύτερη από τη χημειοθεραπεία μόνη της.

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων: Η θεραπεία μερικών συμπτωμάτων, όπως π.χ. του ίκτερου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σου. Για την αντιμετώπισή του πρέπει να εισαχθεί ενδοσκοπικά ή μέσω παρακέντησης του δέρματος διά βελόνης ένας τεχνητός σωλήνας (stent) εντός του συστήματος των χοληφόρων. Όταν η τοποθέτηση του stent δεν είναι δυνατή, συστήνεται διαδερμική παροχέτευση της χολής.

Η τοποθέτηση stent είναι η λύση και στην περίπτωση απόφραξης της δωδεκαδακτυλικής ή της γαστρικής εξόδου.

Αν βιώνεις έντονο πόνο, ίσως θα πρέπει να λάβεις οπιοειδή.

Και μετά τη θεραπεία τι;

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κυρία Σταυρίδη θα σου προτείνει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης που αποτελείται από εξέταση σε τακτική βάση, με στόχο:

  • Τον εντοπισμό πιθανής υποτροπής
  • Την αξιολόγηση των επιπλοκών που προέρχονται από τη θεραπεία και την αντιμετώπισή τους
  • Την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και πληροφοριών, ώστε να ενισχυθεί η επιστροφή σου στην κανονική ζωή.

Κι αν ο καρκίνος επιστρέψει;

Αν ο καρκίνος επιστρέψει, αυτό θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα εντός των δύο πρώτων ετών μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η έκταση της υποτροπής θα πρέπει να αξιολογηθεί πλήρως με φυσική εξέταση, απεικονιστικό έλεγχο και εξετάσεις αίματος. Η συζήτηση των θεραπευτικών επιλογών γίνεται σε επιστημονικό συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα στον Όμιλο Υγεία, με τη συμμετοχή της κυρίας Σταυρίδη.

Ζητήστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Είστε Ρομπότ;